"Maragall ens hauria de votar si vol protestar"

Entrevista: Sebastià Llorach, candidat per Barcelona d'Escons Insubmisos (per Xavi Tedó)


PROTESTA · "Si obtenim un escó el deixarem buit, perquè se’ns vota per no anar-hi" ABSTENCIÓ · "Hauria de ser molt alta perquè fos efectiva" VOTAR · "El vot en blanc és simbòlic, nosaltres defensem el vot en blanc computable"


Si hi ha alguna candidatura atípica a Catalunya en aquests comicis és la d’Escons Insubmisos. El seu candidat és l’únic que vol obtenir un escó per no fer-lo servir. L’objectiu d’aquesta rebel·lió democràtica és deixar l’hemicicle mig buit, i no perquè ses senyories facin campana.


Què reclama el vostre partit?
Volem crear un forma de castigar els polítics en el seu conjunt representant democràticament els ciutadans no representats. Si obtenim un escó, el deixarem buit i no cobrarem la remuneració que ens pertoca. Només l’agafaríem perquè no anés a parar a un altre partit, però no aniríem al Congrés, perquè se’ns vota per no anar-hi.
Parlen de dissoldre’s també. Quan la llei electoral prevegi aquesta representació, abans no, perquè no serviria de res.

S’oposen a l’abstenció?
No és la millor opció. L’abstenció hauria de ser molt alta, d’un 80%, perquè fos efectiva. Tampoc defensem, però, que s’hagi de votar quasi de manera obligada, com una imposició.

Què els sembla el vot en blanc?
El vot en blanc és simbòlic, no té cap efecte, perquè no té representació. Nosaltres defensem el vot en blanc computable. Un escó buit té una força, perquè es fa visible a l’hemicicle.

Pasqual Maragall el reivindica.
Ell ha dit que votarà en blanc perquè no hi ha cap partit que el convenci. S’hauria d’haver dirigit a nosaltres, però sembla que els partits que no tenim representació no existim. Maragall ens hauria de votar, si vol fer un vot de protesta.

El vot nul no afavoreix els grans.
Ha sigut molt útil per demostrar la força d’un partit il·legalitzat. És millor que el vot en blanc, que afavoreix els partits grans en detriment dels petits, però costa saber per què s’ha produït.


Avui, 26 de febrer del 2008