La llegenda del vot útil

Joaquim Manrubia
Ciutadà, Reus


Segurament, durant aquestes eleccions, els planificadors d'estratègies del PSOE demanaran el vot útil per combatre la dreta, i això és una fal·làcia tan gran, que em fa posar de mal humor. [...] I per acabar, és vergonyós veure en què han caigut els dos partits majoritaris de l'Estat, que semblen els garlaires que anaven pels mercats oferint les mercaderies i regalant moltes coses a canvi que els en compressin una.

Home, que no som ximples.

El Punt, 30 de gener 2008


* * *

Els vots i els partits

Josep Roig
Ciutadà, Reus


Felicito el senyor Joaquim Manrubia per la gran difusió del seu escrit «La llegenda del vot útil» [El Punt, 30/01/08], però lamento haver de dir que allò que ens explica és la utilització interessada per part dels partits del desig dels electors que els seus vots serveixin els seus ideals.

Per això crec convenient repetir una vegada més que el vot útil és aquell que serveix per elegir un diputat o regidor i el vot perdut és aquell que, a causa de la poca quantitat de vots del partit que el rep, no pot assolir representació. Encara que sigui poc agradable de dir-ho, els partits són una mena de camins de la democràcia que porten allà on convé als seus dirigents, ja que tant l'obertura de les llistes com la importació de normes electorals no poden canviar gairebé res, perquè els candidats són els que volen les cúpules dels partits.

El Punt, 21 de febrer 2008