Vot en blanc

Sergio Brosa
Ciutadà, Barcelona


Diu bé Sergi Pàmies en el seu article d´ahir 6 de març. Tant el vot en blanc com el vot a unes sigles determinades poden acabar a la paperera política. Els partits no respecten més que a ells mateixos i les seves conveniències partidistes, hagin dit el que hagin dit durant la campanya electoral, cercant únicament el vot per tal d´accedir o mantenir-se al poder sols o lligats a qui sigui amb la condició única de ser-hi. Però en un sistema com el nostre on gran part del vot a unes sigles és per anar en contra d´altres sigles, és millor l´abstenció. Com bé diu en Pàmies, és un tòpic dir dels que s´abstenen que són gent sense principis ni escrúpols; també hi ha qui vota unes sigles concretes sense cap reflexió.

L´abstenció és una forma de denúncia d´aquest sistema polític. Votar en blanc és no donar el vot a cap partit però participar del sistema. Les meses dels col · legis electorals haurien de lliurar un certificat a qui ho demanés, de presentar-se i no haver votat per tal de demostrar l´abstenció activa. Ho he demanat i m´han dit que no està previst.

Un sistema electoral de llistes obertes i a doble volta seria molt més democràtic i disminuiria en gran mesura el poder dels aparells interns dels partits; la autèntica força política del país que no els seus caps de llistes. Raó per la qual, com denuncia en Pàmies, els diputats han de mirar el portaveu del seu grup parlamentari per saber què han de votar en cada ocasió. I això sí que és ben trist.

La Vanguardia, 7 de març de 2008