Joan Oliver

Peridodista

Desafecció

Ahir el conseller d'Interior i Participació i l'exconseller Vallès van presentar un estudi sobre les causes que poden explicar l'elevada abstenció a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2006 i a les municipals del 2007. L'estudi és força interessant tot i que sembla excessivament obsessionat en el paper (suposadament negatiu) dels mitjans de comunicació. En tot cas, perquè no ens diguin que els "opinadors" (l'estudi posa sempre aquesta paraula entre cometes, vés a saber per què) donem sempre una visió negativa de les coses, que quedi constància que el text és valuós, que la proposta de debat social anunciada pel conseller Saura és benvinguda i que l'exercici de transparència que es fa sobre els cost del treball és exemplar.

Culpables?

Dites les coses bones, cal remarcar, però, que això de voler fer veure que els mitjans som els responsables que la gent tingui una imatge negativa de la política és francament una visió molt parcial de la jugada. Ve a ser com l'eterna cançoneta de tots els que manen: sempre consideren que ells ho fan tot bé i que l'únic problema que tenen és de comunicació. Com que l'estudi se centra en un país concret (el nostre) i en un període concret (2006-2007), el que està avaluant és la percepció negativa que els ciutadans van tenir del primer tripartit i del procés d'elaboració de l'Estatut. Que aquell govern i aquell procés van ser un desori, és una dada. No és una invenció dels mitjans i els opinadors, sense cometes. Potser la meva visió d'opinador és parcial, però tampoc deu ser massa imparcial la d'en Vallès, que va ser conseller de Justícia durant el període analitzat.

Sistema electoral

El que més sobta de l'estudi presentat ahir no és, però, la dèria amb els mitjans i els opinadors, sinó que no s'esmenti el que segurament és l'element clau de qualsevol projecte per combatre la desafecció política dels catalans: la necessitat de reformar a fons el sistema electoral per donar més capacitat de decisió als votants. Sense això no hi ha res a fer. La distància entre ciutadans i polítics s'explica essencialment pel tipus de partits polítics que tenim i els partits no canviaran fins que no tinguem un nou sistema electoral.

Avui, 10 de maig del 2008