El vot en blanc

Pol Ferrús
(Ciutadà, Barcelona)

Donada la insatisfacció general produïda per l'actual govern espanyol i la insensatesa de l'oposició,
considero que l'única opció per fer front a la incompetència dels representants polítics de l'Estat al qual malauradament pertanyem és recórrer al vot en blanc. Ja sigui com a expressió de rebuig o bé com a desig de canvi. Però abans de res sol·licito que s'expliqui la incidència del vot en blanc en l'escrutini final, ja que desconec si implica un benefici per a la majoria o bé per a les minories. Agrairé que algun expert en la matèria m'ho aclareixi, vist que és una qüestió d'interès general, com a mínim dins la comunitat universitària, de la qual formo part.

Avui, 18 de gener 2008

* * *

Luis Fernando Turrens Díaz
(Ciutadà, Tarragona)

Voldria respondre la carta de Pol Ferrús del divendres 18 de gener en què preguntava sobre la incidència del vot en blanc en unes eleccions.

A les eleccions al Congrés, els escons es comencen a repartir (mitjançant un sistema anomenat llei d'Hondt) només entre aquelles candidatures que han obtingut el 3% o més dels vots vàlids (o sigui, excloent els nuls). Així, com més gran sigui el nombre de vots nuls, més es reduirà el percentatge de vots de totes les candidatures.


Tenint en compte això, es pot dir que el vot en blanc perjudica els partits petits, ja que els és més difícil apropar-se a l'esmentat 3%. Per als partits grans l'efecte del vot en blanc és menyspreable, donat que es mouen en percentatges de vots molt per sobre de la xifra límit. Un cas extrem, però, en què el vot en blanc podria afectar els partits grans (i tots els altres) es produiria si el nombre de vots en blanc fos tan gran que cap partit arribés al 3%. Això, en principi, faria impossible el repartiment dels escons.


No obstant això, actualment agrupacions com Escons Insubmisos proposen una alternativa afegida a les ja clàssiques (vot a candidatura, vot en blanc, vot nul i abstenció), presentant candidatures amb la intenció de deixar buit qualsevol escó que poguessin arribar a aconseguir (renunciant al sou, és clar), com a mesura de protesta i pressió cap als polítics professionals i en un intent per canalitzar i fer visible el descontentament de la ciutadania envers la classe política que patim.


Avui
, 23 de gener 2008

* * *

Josefina Gri Espinagosa
(Ciutadana, Barcelona)

Hi ha molts ciutadans que es fan les mateixes preguntes que en Pol Ferrús, (Bústia, 18 de gener), però els polítics no tenen cap interès a informar sobre el vot en blanc, ja que la desorientació existent afavoreix els partits parlamentaris i, en canvi, pot perjudicar greument els minoritaris. El mes passat va ser el mateix Montilla, per TV3, qui va criticar l'abstenció però va aconsellar votar en blanc. Si la comunitat universitària de la qual en Pol forma part hi està interessada, hi ha coneixedors del tema disposats a informar sobre l'efectivitat, la possible alegalitat del vot en blanc i fins i tot l'única possibilitat coneguda -encara que aplicable només en alguns municipis petits del País Basc-, en què votar en blanc pot representar un vot de protesta. Per molts que siguin els descontents que pensen que, votant en blanc, protesten, els vots en blanc sempre se'ls reparteixen tots els partits majoritaris en comptes d'aconseguir escons buits, com seria lògic. Ja seria hora d'obrir un debat rigorós sobre aquest tema.

Avui, 24 de gener 2008